torstai 20. syyskuuta 2012

Yksityistämisen ihanuutta

Juuan kunta ulkoisti lääkäripulan aiheuttamassa paniikissa koko terveyskeskuksen toiminnan joitakin vuosia sitten. Coronaria Oy ei pystynyt hoitamaan tehtävää huomautuksista huolimatta sovitulla tavalla. Jälleen paniikissa kunta irtisanoi sopimuksen ja Coronaria Oy vei kiistan välimiesoikeuteen. Lehtitietojen mukaan yhtiö vaati kunnalta korvausta kuusinumeroisella summalla.
Nyt elokuussa kunta on sopinut riidan yhtiön kanssa. Sopimus on julistettu salaiseksi. Juukalaiset veronmaksajat eivät tiedä minkä verran heidän rahojaan on tarvittu, että sopu syntyi.
Uuninpankkopoika on käsitellyt ansiokkaasti blogissaan moneen otteeseen näitä ulkoistamisen kiemuroita.
Tämä sopimus on eräs yksityistämisen kukkanen. Yksityisten yritysten kanssa toimittaessa syntyy helposti paineita, liikesalaisuuteen vedoten, luopua demokratiaan kuuluvasta julkisuusperiaatteesta. Ideologisessa puheessahan valtion ja kuntien toimintaa kutsutaan suljetuksi sektoriksi. Käytännössä asia on juuri päivastoin tai ainakin pitää olla.

Ulkoistettua terveyskeskusta hoitaa nyt Medone Oy. Yhtiöllä lienee myös tavoitteena laajentaa toimintaansa vanhusten palveluihin Juuassakin.
Kuinkahan paljon verorahaa on palanut kaiken kaikkiaan yksityistämisen kiemuroissa Juuassa. Yksityinen bisnes hyödyntää surutta kuntien hädänalaista asemaa.
Julkinen terveydenhoito on saatava kuntoon. Siihen tarvitaan valtion tukea ja päättäjien rohkeutta viedä asioita siihen suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti