lauantai 15. helmikuuta 2014

Korkean tason teatteria

Kuluneella viikolla on saatu seurata korkean tason poliittista teatteria, kun päättäjät ovat kiemurrelleet kuin mato koukussa leikkauspolitiikan kanssa. On väitelty vakavalla naamalla leikataanko kolme miljardia heti vai myöhemmin. Muuten velkamörkö vie meidät mennessään, vähintäänkin luottoluokittajat hylkäävät meidät. Tätä kriisitietoisuutta on lietsottu meillä viime elokuun budjettiriihestä lähtien.

Hyvälle hallituksellemme ei ole tuottanut mitään vaikeuksia leikata kuntien valtionosuuksia vuosina 2012-2017 yhteensä noin 7,3 miljardia euroa. Tulevankin hallituksen kädet on näin sidottu ratkaisuun. Lisäksi eri ministeriöiden pitää leikata kuntien toimintoja miljardilla maaliskuun loppuun mennessä hallituksen vaatimuksesta. Näillä toimilla hallitus vauhdittaa  myös kuntien pakkoliitoksia. Tavoitteista on sovittu hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa.

Arvattavasti nämä päätökset ovat herättäneet tyytymättömyyttä kuntakentässä, niin päättäjissä kuin työntekijöissä. Samaan aikaan velkapeikon varjolla Suomeen ajetaan rakenteellisista uudistuksista etenkin kuntien koon kasvattamista ja työurien pidentämistä eläkeikää nostamalla. Vaikka Suomi on EU:n vähiten velkaantuneita maita ja leikkauspolitiikka tulee lisäämään työttömyyttä ja velkaantumista. Hetemäen mukaan prosentin kasvu työttömyydessä lisää miljardin valtion menoja.
Itse asiassa kyse on samasta politiikasta, jota EU, Maailmanpankki ja EKP ovat harjoittaneet Välimeren maissa.

Taustalla on tietenkin EU:n talouskurisopimus, jonka Suomen eduskunta siunasi vähin äänin joulukuussa 2012 lähes yksimielisesti. Siinä asetettiin tiukat rajat budjetin alijäämälle ja valtion velkaantumiselle. Tunnetusti nämä rajat ovat hatusta vedettyjä. Vain vasenryhmän kaksi kansanedustajaa äänesti talouskuria vastaan. Sen vuoksi joudumme seuraamaan arvotonta poliittista teatteria, kun melkein kaikkien korkeimpien päättäjiemme "turpa on höyhenissä".

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö (ETUC) vaatii: "-EU:lle kokonaan uutta, rohkeaa sijoitussuunnitelmaa, joka perustuu kestävään teollisuuspolitiikkaan sekä laadukkaisiin työpaikkoihin".
Euroopan vasemmiston toimintaohjelmassa vaaditaan: "- Julkisten palvelujen ja infrastruktuurin uudistamiseksi on tehtävä investointiohjelma tärkeimmille koulutuksen, terveydenhuollon, sosiaalipalvelujen, tutkimuksen, liikenteen ja ympäristöteknologian aloille. Tämä takaa tulevaisuudessa miljoonia uusia työpaikkoja sekä teollisella että palvelusektorilla...

-Valtion on hankittava uusia tuloja verottamalla pääomatuloja ja suuria pääomia. Tämä tulee tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisella verouudistuksella, jonka tarkoitus on piristää reaalitaloutta. Kotimaisia talouksia on elvytettävä rakennepolitiikan ja suuremman ostovoiman avulla.
- Veroparatiisit on lakkautettava Euroopassa ja sen ulkopuolella. Hedgerahastot ja roskalainat on kiellettävä, ei vain rekisteröitävä."


Näiden tavoitteiden puolesta voimme toimia Suomessakin koko vasemmiston voimin, jos niin haluamme. Silloin on hylättävä EU:n talouskuri ja leikkauspolitiikka sekä kokoomusyhteistyö ja haettava voimaa kentältä. Yhteistyöllä se onnistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti