keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Yhtiöittämisen ongelmia


Juuan kunnanvaltuusto otti viime kokouksessaan aikalisän lämpölaitoksen yhtiöittämisessä vastoin kunnanhallituksen esitystä, eikä suin päin mennyt konsulttidemokratiaan mukaan. Kunnanhallituksen syyskuisen päätöksen mukaan yhtiöittämistä on valmistellut BDO Oy.
Yhtiön nettisivulla kerrotaan, että ”Palveluvalikoimamme käsittää tilintarkastuksen lisäksi kattavat sisäisen tarkastuksen, julkishallinnon, IT-neuvonannon, johtamisen, verotuksen, taloushallinnon ja yritysjärjestelyjen asiantuntijapalvelut. BDO Oy on henkilökuntansa omistama itsenäinen KHT-yhteisö. Kansainvälisesti BDO on maailman viidenneksi suurin tilintarkastusorganisaatio työllistäen yli 56 000 henkeä 144 maassa.” Joten mistään harrastelijaporukasta ei ole kysymys.

Konsulttidemokratia kukoistaa, kun kunnat ovat joutuneet selviytymään samalla väellä lisääntyvistä tehtävistä. Aikaa ei tahdo jäädä asioihin perehtymiseen ja varsinkaan vaativampiin selvityksiin.

Mitään pakkoahan saati sitten tarvetta tähän yhtiöittämiseen ei ole. Kunta voi omalla kaavapäätöksellään velvoittaa liittymään verkostoon sen välittömässä läheisyydessä olevat ja näin luoda kuntalain tarkoittaman ”luonnollisen monopolin”, kuten valtuustonkin kokouksessa tuli esille. Silloin lämpölaitos ja jakeluverkosto voivat jatkaa toimintaansa entiseen malliin ja turhanaikaiselta yhtiöittämisprosessilta vältytään, jossa palaa vain aikaa, rahaa ja tupakkaa.

Kunnan liikelaitoksessa valtuusto säilyttää päätösvallan omissa käsissään jatkossakin, kun lämpölaitoksen asioista, muun muassa kaukolämmön hinnasta päätetään. Sillä turvataan myöskin se, ettei lämpölaitosta lyhytnäköisessä ahneudessa lähdetä lyömään lihoiksi. Tuottaahan se kunnan kassaan riihikuivaa rahaa vuosittain noin 100 000 euroa (Vaarojen Sanomat 6.11.) ja semmoinen kiinnostaa pääomasijoittajia. Kannattavia yhtiöitä ostellaan, saneerataan ja myydään eteenpäin suurille toimijoille. Lopulta asukkaat maksavat monopolihintaa entisen kunnan laitoksen energiasta. Monopolin perustahan on nimenomaan jakeluverkosto, toista ei rinnalle rakenneta.

Joensuun kaupunki meni hätäpäissään yhtiöittämään ja myymään oman energialaitoksensa jo 90-luvulla. Omistaja on vaihtunut Fortumista saksalaisyhtiö EONin kautta taas Fortumiksi. Tulosta on tullut vuosittain, muttei kaupungin kassaan.

Juuan kunta on juuri selvinnyt vuosien jälkeen terveyskeskuksen yksityistämisestä kuiville ja saanut sen jälleen omaksi toiminnakseen. Maksettujen oppirahojen määrää ei taida kukaan tietää, ei ainakaan kukaan ole halukas sitä kertomaan. Pitääkö nyt tehdä uusi harkitsematon päätös ja lähteä yhtiöittämään lämpölaitosta, vaikka siihen ei ole mitään tarvetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti