Suomen Kuvalehdessä on koskettava kuvaus köyhyyteen suistumisesta tämän päivän Suomessa. Kirjoittajan kokemukset eivät varmaankaan ole mitenkään ainutlaatuiset, onhan köyhyys kasvanut rajusti Suomessa viimeisen kymmenen viidentoista vuoden aikana.
Järkyttävintä asiassa on mielestäni se, että köyhyys on tarkoituksella ja tahallisesti aiheutettua. Taustalla on uusliberalismiksi kutsuttu ideologinen talousoppi. Sen pääprofeetta on taloustieteilijä Milton Friedman.
Opin yksi kulmakivi on tuloerojen tietoinen kasvattaminen, mukamas rikkaiden pöydiltä valuu vaurautta koko yhteiskuntaan.
Professori Heikki Patomäen mukaan uusliberalismi tuotiin Suomeen virkamiesten toimesta 80- ja 90 -lukujen taitteessa OECD -maiden yhteisistä kokouksista. Suomessa näkyvimpänä edustajana on ollut valtiosihteeri Raimo Sailas (sd). Valtaeliitin sisällä kokoomuspuolue on ollut johdonmukaisin uusliberalismin ajaja.
90 -luvulla toteutettiin rikkaita hyödyttävä verouudistus, leikattiin sosiaaliturvaa ja kuntien valtionapuja laman varjolla. Kaikki nämä toimet ovat kasvattaneet tuloeroja ja suistaneet ihmisiä köyhyyteen.
Samaa leikkauspolitiikkaa tarjotaan nytkin hallituksen toimesta lääkkeeksi talousvaikeuksiin. Kuitenkin Suomi on rikkaampi kuin koskaan. Miten meillä oli varaa hyvinvointivaltioon 70- ja 80 -luvuilla, mutta nyt ei?
Silloin verotettiin rikkaita paljon kovemmin kuin nykyisin. Hekin joutuivat osallistumaan yhteisiin talkoisiin, tosin hyvin vastentahtoisesti. Nythän pääomatuloista ei makseta kuntaveroa ollenkaan. Se epäkohta pitää korjata. Lisää hyviä tavoitteita seuraavassa linkissä.
http://skp.fi/vaalit/kunnallisvaalit-2012/artikkelit/tekoja-lahipalvelujen-puolesta-aanesta-vastalause-leikkauspolitiikalle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti