maanantai 12. marraskuuta 2012

Otetaan opiksi Talvivaarasta

-->
Sotkamon Talvivaarassa muhii ilmeisesti Suomen kaikkien aikojen suurin ympäristövahinko. Talvivaara -yhtiön 60 hehtaarin laajuinen kipsisakka -allas on vuotanut pyhäinpäivästä lähtien ja kaivosalueella ympäristöön on levinnyt myrkyllistä vettä pahimmillaan tuhansia litroja tunnissa. Jätevesi sisältää yllin kyllin ainakin sulfaattia, nikkeliä, uraania, kadmiumia ja sinkkiä. Pitoisuudet ovat jopa monikymmenkertaisia päästörajoihin verrattuna.
Vuotoa on tukittu epätoivoisesti ja hätäpatoja on rakennettu, etteivät myrkyt pääsisi vesistöihin. Kuitenkin alueelta vuotanut tuhansia litroja vuorokaudessa myrkyllistä vettä läheisiin järviin. Järvien tila on huono jo entuudestaan kaivoksen päästöjen vuoksi. Katastrofi alkaa olla valmis.
Ministerit vetäytyvät vastuusta virkamiesten ja aikaisemman hallituksen selän taakse. Ympäristöministeri vaan kehottaa paikallisia ihmisiä käräjöimään kaivosyhtiön kanssa - niin kuin rahalla muka saisi vahinkoja korvatuiksi. Uskomaton tilanne.

Miten tähän on tultu? Kuinka on mahdollista, että 1,5 millisen muovin varaan on rakennettu 60 hehtaarin allas nikkelin ja uraanin erottamista varten. Kuinka on ylipäätänsä hyväksytty bioliuotusmenetelmä malmien erottamiseksi kaivoskivestä. Onko tässä mistään muusta kysymys, kuin jälleen lyhytnäköisestä voitontavoittelusta ja yksityistämisestä. Ainakin Pekka Perä on tehnyt hyvän tilin, osti kaivosoikeudet eurolla Outokumpu Oy:ltä ja on jo myynyt osakkeitaan kymmenillä miljoonilla euroilla. Lukuisat virkamiehet ja poliitikot presidenttiä myöten omistavat yhtiön osakkeita, pitihän kaivosteollisuudesta tulla uusi Sampo Suomelle. Perustamisvaiheessa Talvivaaraa tuettiin 130 miljoonalla valtion varoista. Ympäristön valvontaan ei ole riittänyt yhtä miljoonaa.
Työllisyyden nimissä hanketta on markkinoitu päättäjille Kainuussa, työllisyyden nimissä sitä on tukenut ay -liike ja poliittinen vasemmistokin. Eikö olisi korkea aika pysähtyä miettimään mitä olemme tekemässä.

Pitäisikö työväenliikkeessä herätä huomaamaan, että vapaat markkinat eivät kykene voitonhimossaan pelastamaan luontoa tuleville sukupolville. Pitää saada uusi. jämäkämpi kaivoslaki, ettei meitä tehdä siirtomaa -Suomea. Eikö meidän pitäisi vaatia lujempia tuotteita ja metallien parempaa kierrätystä. Eikö jo olisi aika hyväksyä käyttöön vain tuotantolaitokset, joissa on suljettu (veden)kierto? Eikö meidän  pitäisi päästä ohjaamaan taloutta ja tuotantoa, ettei meitä alisteta pelkiksi kuluttajiksi. Jos kokoamme voimamme tämmöisten tavoitteiden taakse, niin uskon että saamme väestön enemmistön tuen ja pystymme toteuttamaan ne. Voimme saada talouden palvelemaan ihmistä, eikä ihmisen taloutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti