tiistai 21. heinäkuuta 2015

Syrizan "virhe" ja Sipilän hallitus


EU:n velka- ja eurokriisi on kohdellut pahiten Kreikan kansaa, kun Kreikan talous alistettiin Troikan komentoon. Tukipakettien aikana julkinen velka kasvoi 120 prosentista 180 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun keinottelijoiden velkoja siirrettiin veronmaksajien piikkiin. Syriza nousi valtaan leikkauspolitiikan vastaisella ohjelmalla vuoden alussa. Syrizan ensimmäinen virhe oli pitää kiinni vaaliohjelmastaan noustuaan valtaan. 

Varsin maltillinen Thessalonikin ohjelma olisi mahdollista toteuttaa ilman suurempia yhteiskunnallisia mullistuksia. Tarvittaisiin vain luopua kansan kannalta järjettömästä, kriisiä pahentaneesta leikkauspolitiikasta ja tunnustaa myös, ettei Kreikka kykene maksamaan kaikkia valtiolle siirrettyjä keinottelijoiden velkoja.
Tämä ei sopinut Troikalle, vaan EKP alkoi jo helmikuussa sääntöjensä vastaisesti painostaa Kreikan hallitusta keskuspankkirahoitusta kiristämällä. Troikka ei myöskään suostunut minkäänlaisiin neuvotteluihin Kreikan uuden hallituksen kanssa. Sitä vaadittiin hylkäämään ohjelmansa ja alistumaan talouskuriin.

Toinen vieläkin suurempi virhe oli Syrizan järjestämä kansanäänestys Troikan lainaohjelmasta. EU:n poliittiseen käytäntöön ei kuulu kysellä kansan mielipidettä, asiat päätetään kabineteissa. Niissäkin tapauksissa, joissa on järjestetty kansanäänestyksiä, on äänestetty riittävän monta kertaa, että on saatu oikea tulos.
Pieni, pahoin velkaantunut maa pakotettiin kiristämällä alistumaan Saksan johdolla euromaiden toimesta talouskuriin. Suomen johto hääri kuuliaisena apulaisena. 

 Angela Merkel taisi sanoa totuuden. Velkahelpotus on mahdollinen Kreikalle kolmannen tukipaketin yhteydessä, jos maa tekee vaaditut ”uudistukset ja leikkaukset”. Siis heikentää palkka- ja työehtoja, leikkaa eläkkeitä, korottaa eläkeikää, korottaa arvonlisäveroa ja yksityistää valtion omaisuutta.

Tämä on vahva viesti myös muille euromaille, erityisesti Espanjan ja Portugalin kansoille nyt ennen vaaleja. Vyön kiristys jatkukoon, vaihtoehtoa ei ole. Tavoitteena on toteuttaa suurten yhtiöiden ja pankkiirien vaatimaa politiikkaa koko euroalueella. Samaan aikaan kaikki EU:n oikeistohallitukset ovat huolissaan kansan kasvavasta tyytymättömyydestä talouskuria kohtaan.

Välimeren maissa taistelua on käyty jo pitkään. Espanjassa rajoitetaan parhaillaan vaalien alla mielenosoitusoikeutta. Tänä kesänä nähtiin Suomessa ensimmäiset hyvin spontaanit mielenosoitukset, ”Vain kaksi kättä” ja koululaisten mielenosoitus. Sipilän hallituksen leikkauslistat saivat ihmisten tuomion ja lisää mielenosoituksia on suunnitteilla. Suomessa kerätään myös kansalaisaloitetta kansanäänestyksen järjestämiseksi eurosta.

Oman etumme nimissä meidän on hylättävä Sipilän leikkauslistat. Samalla voimme olla Suomessakin mukana yhteisessä, eurooppalaisessa toiminnassa demokratiaa halveksivaa talouskuripolitiikkaa vastaan, toisenlaisen Euroopan puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti