torstai 22. marraskuuta 2012

Kouvolan mummon eurot

-->
Suur -Kouvolan mummoilta ja papoilta on päätetty periä palveluasunnoissa apteekin lääkkeiden lajittelumaksu. Pienituloisen vanhuksen käyttöraha 170 euroa hupenee 50 eurolla. Päätös on tehty lokakuussa yksimielisesti perusturvalautakunnassa, vaikka kaikki puolueet kilvan puhuivat vaaleissa vanhusten puolesta. Päätös on suututtanut vanhusten omaisia.
Tilanne on hyvin kuvaava. Joitakin vuosia sitten nousi kohu Koukkuniemen vanhainkodin huonosta hoidosta. Silloinen ministeri asetti professori Sirkka -Liisa Kivelän selvittämään mikä vanhusten hoidossa olisi kiireellisin tehtävä. Kivelä teki selvityksen parissa kuukaudessa: tarvitaan lisää geriatrian erikoislääkäreitä ja muuta hyvin koulutettua henkilökuntaa, että osataan hoitaa vanhuksia oikein. Reilu vuosi myöhemmin Kivelä oli radion haastattelussa. Toimittajan kysymykseen, mitä on tehty, Kivelä vastasi: ei mitään.

Kirkkain silmin kaikki puolueet lupasivat vaalien alla hoitaa vanhusten ja muidenkin lähipalvelut kuntoon. Totuus on toisenlainen. Nytkin Kataisen hallitus esittää eduskunnalle EU:n talouskurisopimuksen hyväksymistä. Siinä EU -komissio saa oikeuden puuttua Suomen valtion budjettiin. Se tarkoittaa tiukkaa budjettikuria ja Katainen onkin luvannut lisää leikkauksia valtion menoihin. Se taas pahentaa kriisiä ja johtaa uusiin leikkauksiin. Se on samaa politiikkaa, jolla Välimeren maiden talous on ajettu tuhon partaalle. Mistäpä muualta leikataan, kuin jälleen kuntien valtionavuista entisten leikkausten lisäksi. Ja kuntien menoista on valtaosa terveys- sosiaali- ja opetusmenoja. Joten lähipalvelut ovat jälleen uhattuina.

Tiukkaa budjettipolitiikkaa pahentaa koko ajan, kun EU:ssa siirretään Euroopan vakausmekanismilla yksityisiä velkoja julkisiksi, veronmaksajien piikkiin. EVM on yksityinen, Brysselissä toimiva yhtiö, joka pelastaa pankkeja. Sitä johtavat samat pankkiirit, jotka holtittomasti yksityisiä sijoittajia lainoittamalla aiheuttivat velkakriisin EU:ssa. Suomen osuus rahaston pääomasta on yli 12 miljardia euroa. Suomelta voidaan vaatia 11 miljardia euroa rahaston tappioiden maksamiseen riihikuivaa suomalaisten veronmaksajien rahaa, että pankkien omistajien voitot turvataan hamaan maailman tappiin saakka.
Niihin talkoisiin kelpaavat Kouvolan mummonkin eurot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti