torstai 15. marraskuuta 2012

Pelko on aseemme

-->
"Pelko on aseeni" oli Alistair MacLeanin ensimmäisiä suomennettuja teoksia valovuosia sitten. Tätä tunnusta voisivat kaikkien maiden valtaeliitit käyttää. Meitä hallitaan pelolla. Taas tänään radion ykkösaamussa valtavirran talousmies todisteli miten olemme veloissamme ja minkälainen kiviriippa julkinen sektori on. Hän vakuutti meille miten, vain työnteko tuo hyvinvointia. Ainoa konkreettinen ajatus työllisyyden parantamiseksi oli, kotitalouksien pitäisi ostaa palveluja ja työllistää näin ihmisiä. Sen sijaan EU:ssa kaavailtu pankkivero on pahasta, asiakkaat sen joutuisivat maksamaan ja Brysselin byrokratian rahoittamiseen tuotto menisi. Ainoakaan tieteellinen tutkimus ei kuulemma tue veron käyttöön ottoa.
Maailman laajuista rahaliikenteen verottamista esitti muuten ensimmäisenä talousnobelisti James Tobin jo vuonna 1972. Vuoden 2008 kriisin jälkeen kansainvälinen Attac -liike alkoi ajaa sitä voimakkaasti. Pienelläkin verolla saataisiin varoja huomattava summa yhteiseen käyttöön ja estettäisiin veroparatiisien toiminta.

Nykyiselle valtavirran ajattelulle julkinen sektori on pahasta lähtöisin, se pitää supistaa mahdollisimman vähiin. Heidän profeettansa, niin ikään talousnobelisti Milton Friedman puhui "yövartija" valtiosta, jossa vain välttämätön järjestyksenpito on valtion toimintaa.
Taloudellisen epävarmuuden oloissa, kysynnän puutteesa eivät yksityiset kuitenkaan investoi, eikä synny uusia työpaikkoja, päinvastoin lopetetaan entisiäkin. Tässä tilanteessa julkiset investoinnit toisivat työtä. Tarvetta on julkisten homerakennusten korjaamiselle, uusien rakentamiselle ja edullisia vuokra -asuntoja tarvittaisiin varsinkin opiskelijakaupungeissa. Raideliikenne vaatisi kehittämistä, uusiutuvaan energiaan pitäisi investoida ja niin edelleen. Leikkaamisen sijaan tarvitaan julkisten palvelujen kehittämistä. Työntekijöitä tarvitaan lisää vanhusten hoidossa, sairaaloissa, kouluissa, lasten päivähoidossa, ympäristönvalvonnassa.

Esteenä on vaatimus tiukasta budjettikurista ja velkaantumisen pelko. Molemmat perustuvat valtavirran talousoppeihin ja ovat vain epätieteellisiä uskomuksia.Näiden oppien mukaan ollaan tuhoamassa koko Kreikan kansantaloutta. Viimeisten uutisten mukaan talous on syöksynyt alas seitsemän prosentin vauhdilla viimeisellä vuosineljänneksellä. Kreikan talous on supistunut koko "apupakettien" ajan.
EU:n talouskurisopimuksella ollaan viemässä koko EU -alue samaan kierteeseen, elleivät tavalliset kansalaiset lähde liikkeelle koko Euroopassa. Kuten tapahtuu Välimeren maissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti