lauantai 5. tammikuuta 2013

Presidentin puhe

-->
Olen saanut käyttööni presidentti Sauli Niinistön alkuperäisen uudenvuodenpuheen tekstin. Se jäi jostain syystä meiltä näkemättä ja kuulematta. Korjaan tapahtuneen virheen ja julkaisen tekstin kokonaisuudessaan.

Kansalaiset

Ystäväni Jyrki on mielestäni turhaan huolissaan hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, ettei meillä ole siihen varaa. Talousmiehenä haluan sanoa, että bruttokansantuote on kasvanut Suomessa voimakkaasti tällä vuosituhannella, jopa 50 prosenttia tänä aikana. Velkaakin meillä on vain kohtuullisesti varallisuuteen nähden. Mutta meidän pitää ottaa käyttöön kaikki yhteiskuntamme resurssit, vapaamatkustamisesta on tehtävä loppu.

90-luvun alussa helpotettiin rikkaiden verotusta suuressa verouudistuksessa. Sen seurauksena meille on syntynyt kestävyysvaje ja uusi äkkirikkaiden polvi entisten ökyeläjien lisäksi. 
Nyt on tulonjaon aika. On kohtuutonta, etteivät rikkaat maksa pääomatuloista edes kuntaveroa ja kiikuttavat muutenkin rahansa veroparatiiseihin Gayman-saarille. Siitä on tehtävä loppu. Rikkaiden kovempi verottaminen on terveellistä ympäristön ja ilmastonmuutoksenkin kannalta.

Eriarvoisuus ja köyhyys on kasvava luonnonvara Suomessa. Meidän tehtävämme on puuttua siihen. Lopultakin meidän pitää tehdä kunnollinen uudistus perusturvaan. On olemassa hyvä esitys, 900 euroa puhtaana käteen yhdeltä luukulta tarvitseville. Näin päästään eroon kasvavista leipäjonoista. Esityksessä on mukana myös toteuttamiskelpoinen rahoitussuunnitelma, laitetaan rikkaat maksumiehiksi näihinkin talkoisiin.

Työväen presidenttinä olen huolissani työttömyyden kasvusta. Varsinkin nuoret syrjäytetään yhteiskunnasta ja siitä seuraa monia muita ongelmia, jotka tulevat hyvin kalliiksi meille. Työttömien ja työssäkäyvien vastakkainasettelun aika on ohi. Järkevämpää on jakaa työt uudelleen.
Ajattelen, että aluksi voisimme kokeilla 6+6 mallia, siitähän on myönteisiä kokemuksia jossakin päin maailmaa, ainakin Norjassa. Silloin meille jää enemmän aikaa olla perheen kanssa, sitähän me haluamme. Sillä eihän ihminen elä ainoastaan leivästä. Me tarvitsemme kulttuuria ja erilaisia aineettomia arvoja. Ne rasittavat vähemmän ympäristöäkin.

Minusta meidän pitää muutenkin löysätä vähän pipoa, vähentää joutavaa kilpailua ja kilpailuttamista. Kyllähän vanha kansa jo tiesi, ettei hosumalla tule kuin vahinkoa. Vähentämällä kiirettä työpaikoillasaamme tehtyä työmme kunnolla ja sillon työ kiittää tekijäänsä.

Kansalaiset.
Edellä kuvatulla tavalla saamme miellyttävämmän oleskeluyhteiskunnan meille kaikille, eikä vain rikkaille niin kuin nyt on. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi kutsun teidät kaikki yhteisiin talkoisiin.

3 kommenttia:

 1. Hyvä hyvä hra presidentti! Jkl:stä tukea tälle politiikallenne.
  - Jaakko Luoma

  VastaaPoista
 2. Gaiman-saaret? Ehkä kuitenkin Cayman-saaret: http://fi.wikipedia.org/wiki/Caymansaaret

  VastaaPoista
 3. Ilmeisesti jokin asetus estää sivua näkymästä kaikille.

  VastaaPoista