torstai 31. tammikuuta 2013

Hälytyskellot soimaan vasemmalla

"Asiantuntija ei pidä yllättävänä eilistä väkivaltaista välikohtausta Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa.
Tutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta peilaa sitä Euroopassa tapahtuneeseen ideologiseen kehitykseen.
- Ottaen huomioon sen poliittisen ja ideologisen kehityksen, jota Suomessa ja Euroopassa yleensä on viime aikoina tapahtunut, niin tämä ei ollut mitenkään yllättävä tapahtuma, Puuronen sanoi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
Näin lukee Ylen uutissivulla tänä aamuna. Haastattelussa tutkija totesi "Patrioottien olevan osa vuonna 2008 perustettua kansallisosialistista Suomen Vastarintaliikettä, jota johdetaan Ruotsista. Puuronen piti hyvinkin mahdollisena perussuomalaisten kannatuksen tuntuvaa kasvua Suomessa. Tällöin tietysti puolueen sisällä vaikuttava Suomen Sisun ääriryhmä voisi lisätä kannatustaan ja Halla-ahon islamin vastaisuus voisi saada lisää tuulta purjeisiinsa. Lyhyessä radion haastattelussa ei ilmeisesti ollut mahdollisuutta pureutua paremmin "poliittisen ja ideologisen kehityksen" syihin.

Toistan itseäni lainaamalla uudelleen Jokisalon puheenvuoroa pari viikkoa sitten pidetystä seminaarista.
Jokisalon mukaan rasismin nousu liittyy 90-luvulla alkaneeseen uusliberalismin politiikkaan. Se on luonteeltaan "kilpailukykynationalismia", jossa palkkojen ja sosiaaliturvan leikkaamiseen vastataan hakemalla omaa identiteettiä, etsitään turvaa työväen nationalismista...
Työelämän epävarmuus synnyttää pelkoa työpaikoilla. Slavoj Zizekin mukaan kyseessä on pelokkaiden ihmisten pelottava mobilisaatio, jossa eliitti ja sosiaalitukien varassa elävät lyövät kättä toisilleen. Tunnuksena voi olla "oman maan asukkaat ensin" - maahanmuuttajia kun voi vastustaa, pääomaa ei.

Tätä taustaa vasten luettuna perussuomalaisten europarlanmentaarikko Sampo Terhon linjaukset, joissa hän vaatii entistä kovempaa leikkauspolitiikkaa, sopivat hyvin äärioikeiston suunnitelmiin.
Suomalaiselle vasemmistolle tilanne on vähintäänkin "haastava", jos muotitermi sallitaan. Sitoutuminen EU:n kurisopimukseen ja kriisipankkien tukemiseen, vie uskottavuuden vasemmistolaiselta politiikalta ja pelaa suoraan nationalismin, persujen ja äärioikeiston pussiin.

Tarvitaan toimintaa leikkauspolitiikkaa vastaan kaikilla tasoilla, niin eduskunnassa, kunnanvaltuustoissa kuin ay- ja kansalaisliikkeissä. Tarvitaan eurokriisin ratkaisemista vapauttamalla kriisimaat keinottelijoiden otteesta suoralla keskuspankkirahoituksella. Tarvitaan oikeistolaisen talouspuheen poliittista haastamista. Ja tarvitaan demokratian ulottamista talouteen ja edustajillemme laajempaa vaikutusvaltaa päätöksenteossa kaikilla tasoilla. Ennen muuta tarvitaan työväen kansainvälistä solidaarisuutta, osallistumista euroopalaiseen toimintapäivään 23.3.

1 kommentti:

  1. Touko Aalto kommentoi minusta varsin hyvin: http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131477-mista-rasistinen-vakivalta-kumpuaa . Tältä pohjalta pitäisi ruveta kokoamaan laajaa rintamaa oikeistolaista politiikkaa ja äärioikeiston väkivaltaa vastaan.

    VastaaPoista