perjantai 1. helmikuuta 2013

Kestävä utopia


"Tietoisen vanhentamisen takia maailmassa myydään joka päivä noin miljoona tietokonetta" kirjoittaa Olli Tammilehto artikkelissaan Hapanta atk-tekniikkaa Voima-lehdessä 1/2013.
"Pöytätietokonetta varten on louhittava yhtä suuri määrä aineita kuin auton valmistukseen...
"Kaivostoiminta tuhoaa ympäristöä ja mikropiirien ja muiden komponenttien valmistus on vaarallista sekä työntekijöille että ympäristölle.
Me uusimme muodin mukana tiuhaan tahtiin tietokoneitamme, niin yritykset kuin yksityisetkin käyttäjät. Oma oopperansa on Windows-käyttöjärjestelmä. Sitä käyttävä ehjä kone alkaa hidastua muutaman vuoden jälkeen ja eikun hanki vaan uutta rautaa.

"Tätä ongelmaa helpotettaisiin siirtymällä Linuxiin. Vanhatkin tietokoneet toimivat aivan hyvin Linux-ympäristössä kytkettyinä yhteen uudempaan koneeseen. Tätä etua voidaan käyttää ja käytetään kouluissa, virastoissa ja laitoksissa. Rahan ja materiaalien ja turhan työn säästö on melkoinen. Linuxia käyttää tänään jo muun muassa Wikipedia, Reuters, IBM, Saksan työministeriö, kaikki Kemin koulut. Linuxin voi ladata käyttöönsa jokainen netistä. Näin Voima-lehdessä.
Arvelen, että tämä kaikki voisi olla askel kestävämpään tuotantoon. 

Miksi emme valmistaisi sellaisia tuotteita, jotka kestävät pitempään ja joita olisi helppo korjata. Meille sanotaan, että tekninen kehitys on niin nopeaa ja se vaatii uusimaan tuotteita lyhyen ajan kuluttua..
Luulisin, että monet kodin koneet voitaisiin rakentaa kestäviksi ja korjauskelpoisiksi ja siten nostaa niidenkin käyttöikää nykyisestä. Puhumattakaan vaatteista ja muista käyttöesineistä, niistäkin voitaisiin tehdä kestävän kehityksen mukaisia.
Miten lienee meidän pyhän lehmämme, auton laita. Olisiko siitä pyrittävä eroon kokonaan kaupungeissa maksuttoman joukkoliikenteen avulla ja rakentamalla toimivat lähipalvelut kävelyetäisyydelle. Maaseutua varten ehkä tarvittaisiin lujia kulkuneuvoja, jotka voitaisiin korjata paikallisilla pajoilla ja jotka kestäisivät isältä pojalle.

Mutta onko tämä mahdollista? "Ikuisen nälän saa itselleen semmoinen suutari, joka tekee lujat kengät", sanottiin ennen. Onko mahdollista järjestää taloutta ja tuotantoa niin, että voisimme tehdä tuotteet omaan käyttöömme, itsellemme. Silloin olisi järkevää tehdä ne lujiksi, silloin olisi järkevää kuluttaa mahdollisimman vähän luontoa. Silloin olisi myös järkevää tehdä tämä kaikki mahdollisimman vähällä työllä.
Lopun valveilla olostamme käyttäisimme keskinäiseen seurusteluun, kulttuurin tekemiseen,  siitä nauttimiseen ja muihin harrastuksiimme. Nauttisimme kaikki leppoisesta oleskeluyhteiskunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti