sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Kaivosta

Tuli istuttua päivä Kohtuusliikkeen järjestämässä kaivosseminaarissa, jossa kyseltiin "Suomestako siirtomaa". Paljon tuli tietoa. Vaikka päivän mittaan kävi ilmi, että kansainväliset yhtiöt ovat tällä hetkellä valmiimpia ottamaan huomioon paikalliset intressit kuin suomalaiset firmat, niin mihinkään ruususen uneen ei ole syytä.

Suomessa toimitaan nyt yhtäaikaa vanhan ja uuden kaivoslain mukaan. Tällä hetkellä tilanne on vähintään sekava. Virkamiehilläkään ei ole varmaa tietoa miten taannehtivasti vanhaa lakia kussakin yksittäistapauksessa sovelletaan, kun tehdään lupapäätöksiä malmin etsintään ja koeporauksiin.
Kävi ilmi, että valtiovalta markkinoi hyvin agressiivisesti Suomen maaperän malmivaroja ulkomaisille sijoittajille. Tottakai siitä tehdään johtopäätöksiä. Nyt on meneillään 10-15 uutta kaivoshanketta Itä- ja Pohjois-Suomessa. Valtausalueet ovat kauppatavaraa ulkomaisissa pörsseissä ja niillä tehdään suuren luokan bisnestä. Sijoittajille on yhdentekevää mistä raha tulee, kunhan sitä tulee riittävästi ja varmasti.

Maallikolle kaikki lyhenteet STUK, ELY, TEM, YVA, TUKES ovat käsittämätöntä viidakkoa, kuka valvoo ja ketä. Hän katselee ihmeissään kuvia suota peittävästä ruskeasta mönjästä ja epäilee , ettei kaikki ole kohdallaan. Parasta tietoa hän on saanut Suomen Luonto-lehdestä. TA on myös hoitanut hyvin tehtäväänsä.

Poliitikot ovat haluttomia ottamaan vastuuta tapahtuneista ympäristörikoksista, syytellään valvovia viranomaisia. Kuitenkin "säästöjen" nimissä on poliittisilla päätöksillä leikattu viranomaisten mahdollisuuksia suorittaa valvontaa. Talvivaaran osakkeet myytiin eurolla Pekka Perälle, lisäksi valtio laittoi yli 100 miljoonaa euroa tukea yhtiölle, ympäristön valvontaan ei riittänyt vaivaista muutamaa miljoonaa. Nyt konkurssikypsää pilottihanketta,  josta piti tulla uusi "Nokia ja Sampo", yritetään pelastaa 260 miljoonan osakeannilla, Lapista malmit ollaan valmiit rahtaamaan kovalla vauhdilla ulkomaille. Ei vaivauduta miettimään ja tutkimaan niiden jatkojalostusta kotimaassa.

Päivän mittaan selvisi, että viranomaiset ovat kyllä liian hyvää pataa yhtiöitten edustajien kanssa. Se on ollut maan tapa. Mutta poliittisilla päätöksillä tämäkin asia olisi korjattavissa, luodaan riippumaton valvontakoneisto. Sen lisäsi Euroopassa on yliopistoja, jotka ovat pystyviä arvioimaan kaivosten  vaikutuksia talouteen ja ympäristöön kuin työllisyyteen.

Paikalliset ihmiset saavat valtausilmoituksen useimmiten helsinkiläiseltä huippulakitoimistolta. Siinä ilmoitetaan korvaussummat ja valitusosoitteet. Mielenkiintoisena yksityiskohtana ilmeni kansainvälinen investointisuojasopimus. Sen nojalla Brittiläisessä Kolumbiassa kaivosyhtiö käräjöi korvauksia paikalliselta yhteisöltä malmin etsinnästä aiheutuneisiin kuluihin, kun yhteisö asettui vastustamaan kaivoshanketta.
Suomessa saattaa tulla ongelmia Lapin maiden riidanalaisen omistuksen vuoksi. Valtio markkinoi niitä nyt innokkaasti kaivosyhtiöille, vaikka oikeusprosessi on kesken.

Useat osanottajat korostivat kansalaistoiminnan merkitystä, poliitikkoihin kun ei voi luottaa. STOP - Talvivaara kutsuukin meitä seuraavaan mielenosoitukseen 8.3. Talvivaaran yhtiökokoukseen Finlandia talon eteen. Viime keväänä oltiin samoissa merkeissä Sotkamossa Katinkullan edessä.
Kurjistamispolitiikan vastaisena eurooppalaisena toimintapäivänä 13.3. voidaan nostaa kaivosasiakin esille. Uskon, että näin tapahtuu ainakin Joensuun torilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti