torstai 18. lokakuuta 2012

Lähipalvelujen puolustajat ja leikkaajat

-->
Kyllä on nyt vaalien alla innokkaita lähipalvelujen puolustajia. Äänestäjillä on suorastaan runsauden pula valintoja tehdessään. Meillä ei siis ole hätäpäivääkään, verrattuna esimerkiksi EU:n kriisimaiden asukkaisiin. Vai mitenkä asia on?
Suomessa EU:n talouskurisopimusta toteutetaan kuntien valtionapuja leikkaamalla. Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savelan laskelmien mukaan kunnat menettävät tuloja hallituksen leikkausten seurauksena 4,5 miljardia euroa kuluvalla vaalikaudella. Talousahdinko syvenee kunnissa ja lähipalvelut joutuvat liipasimelle, sillä kunnathan niiden järjestämisestä vastaavat.. Törkeästi Kataisen kuuden puolueen hallitus pistää kunnanvaltuutetut leikkaamaan lähipalveluja, tai korottamaan kuntaveroa ja maksuja. Ne iskevät kovimmin pienituloisiin asukkaisiin.
Suomessa on koettu voimakas talouskasvun kausi. Bruttokansantulo on kasvanut tällä vuosituhannella yli 50 miljardia euroa. Se on jo yli 180 miljardia. Julkista varallisuutta on ainakin yhtä paljon kuin velkaakin. Siis leikkausten ajaminen on oikeistolainen, ideologinen valinta.
Siinä tarkoituksessa Suomenkin hallituksen ministerit kiertävät Euroopassa vaatimassa leikkauksia kriisimaihin. Turvaverkot revitään siellä rikki ja ihmiset suistuvat syvään köyhyyteen ja toivottomuuteen. Kreikassa itsemurhat ovat kaksinkertaistuneet lyhyessä ajassa ja nuoret muuttavat maasta pois.
Kreikka on koekaniini koko EU:n mitassa tapahtuvalle sosiaalivaltion alasajolle ja työehtojen polkemiselle. Leikkauspolitiikka myös vähentää kokonaiskysyntää ja siten pahentaa lamaa.
Sen vuoksi Suomen kuntavaaleilla on poikkeuksellisen suuri yleispoliittinen merkitys. Jatketaanko Suomessa leikkauspolitiikkaa ja köyhien kyykyttämistä edelleen. Onko Kreikan tie myös meidän tiemme.
SKP vaatii tekoja lähipalvelujen puolesta. SKP vaatii valtionapujen korotusta kuntien talousahdingon helpottamiseksi ja lähipalvelujen turvaamiseksi. On lopetettava palvelujen kilpailuttaminen ja yksityistäminen. SKP vaatii pääomatuloja kuntaverolle, nythän niistä ei makseta veroa kunnan kassaan lainkaan. Se tietäisi 1,5 miljardia euroa vuosittain kunnille lisää rahaa.
Pitääkö meidän kaikkien nykypolitiikkaan tyytymättömien jatkaa toimintaa vaalien jälkeenkin. Pitääkö meidän vaatia äänekkäämmin annettujen lupausten pitämistä. Pitääkö meidän muistuttaa päättäjiä, kuten Wall Streetillä viime syksynä, että "me olemme 99 prosenttia".


.

2 kommenttia:

  1. Hyvää settiä, jatka samaan tyyliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kannustuksesta. Tyyliä voisi varmaan vielä parantaakin.

      Poista