lauantai 27. lokakuuta 2012

Valtion avut ratkaisevat lähipalvelut


Tänään Joensuun torilla tuli mieleeni, että kyllä on nyt vaalien alla innokkaita lähipalvelujen puolustajia. Meillä ei siis ole hätäpäivääkään, vai mitenkä asia on. Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savelan laskelmien mukaan kunnat menettävät tuloja Kataisen hallituksen leikkausten seurauksena 4,5 miljardia euroa kuluvalla vaalikaudella. Sen seurauksena talousahdinko syvenee kunnissa ja lähipalvelut joutuvat liipasimelle.
Bruttokansantulo on kasvanut Suomessa tällä vuosituhannella yli 50 miljardia euroa. Julkista varallisuutta on ainakin yhtä paljon kuin velkaakin. Siis leikkausten ajaminen on oikeistolainen, ideologinen valinta.Se on uusliberalistista politiikkaa.
Sen vuoksi kuntavaaleilla on poikkeuksellisen suuri yleispoliittinen merkitys. Jatketaanko leikkauspolitiikkaa ja köyhien kyykyttämistä edelleen.
SKP vaatii valtionapujen korotusta kunnille. SKP vaatii pääomatuloja kuntaverolle, se tietäisi 1,5 miljardia euroa vuosittain kunnille lisää rahaa.

Valtionavut ovat aivan ratkaisevat siinä pystytäänkö lähipalvelut hoitamaan kunnissa. On suurta huijausta valtapuolueiden taholta sivuuttaa tämä kysymys lähes kokonaan. Suomen runsaasta 250 kunnasta vain ehkä kymmenkunta pärjäisi omillaan. Eikä tilanne helpotu mitenkään vaikka näitä köyhiä latjataan yhteen jättikunniksi miten monta tahansa.

Kamppailu politiikan suunnasta jatkuu vaalien jälkeenkin, niin Suomessa kuin koko Euroopassa. SKP on mukana siinä kamppailussa voimiensa mukaan. Tervetuloa muutkin yhteiseen uusliberalismin vastaiseen taisteluun. Vain sitä kautta avautuu mahdollisuus parempaan, ihmisarvoiseen yhteiskuntaan, 2000 -luvun sosialismiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti