maanantai 29. lokakuuta 2012

Vaalien jälkeen


Vaalit eivät ratkaisseet mitään. Hallituspuolueet menestyivät pienestä tappiostaan huolimatta hyvin. Harjoitettu leikkauspolitiikka ei vielä kolahtanut kunnolla. Voimme odottaa, että uusliberalistinen leikkaaminen, kilpailuttaminen ja yksityistäminen jatkuu kuten ennenkin, onhan hallitus sitoutunut EU:n talouskurisopimukseen. Se tarkoittaa julkisten menojen leikkaamista, kuntien omaisuuden, meidän yhteisen omaisuuden, ja palvelujen yksityistämistä. Se tarkoittaa sosiaaliturvan heikentämistä, palkkojen ja työehtojen polkemista, kuten nyt tapahtuu Kreikassa ja muissa Välimeren maissa kriisin varjolla. Sanalla sanoen sosiaalivaltion tuhoamista. Tilalle on jo hyvää vauhtia tulossa kilpailuvaltio. Pelkäänpä, ettei perussuomalaisista ole siinä vastusta vaalivoitosta huolimatta.

Poliittisessa kentässä tapahtui edelleen siirtymistä oikealle. Tyytymättömyys leikkauspolitiikkaa kohtaan ilmeni myös passiivisuutena, äänestysprosentti jäi ennätyksellisen alas. Pitää mennä kuuluisalle 30 -luvulle, että päästään samoihin lukemiin. Kaikuja sieltä on myös Halla -Ahon nousu lähes ääniharavaksi, sekään ei lupaa mitään hyvää.

Juuan tulos seurailee pitkälti valtakunnallista linjaa, hallituspuolueet menettivät ja perussuomalaiset nousivat. Pelkään pahoin, ettei yksityistämiselle saada sulkua. Juuan itsenäisyyden kannalta tulos antaa pieniä toiveita, mutta "hallitus on vankka..." ja tulee ajamaan niin jättikuntahanketta kuin sote -uudistustakin voimalla eteenpäin nyt vaalien jälkeen.

Valtakunnallisesti kommunistit huutavan äänenä korvessa jäivät mediamyllytyksen jalkoihin. Tietenkin pienen puolueen uskottavuusongelma pahensi vielä tilannetta. Tekoja lähipalvelujen puolesta oli vain muutamissa kaupungeissa, sielläkään ei edetty, ainoastaan säilytettiin sillanpääasemat.

Suomen politiikkaa huutaa punavihreää uusliberalismin vastaista liittoutumaa, joka pystyisi haastamaan oikeistolaisen politiikan ja toteuttamaan ihmisten toiveet. Ilman sitä nykyinen meno jatkuu ja jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti