torstai 21. helmikuuta 2013

Neronleimauksia

On se ihme ja kumma, ettei järkipuhe tunnu tepsivän. Katainen vain jatkaa entistä röyhkeämmin höpinäänsä eläkeiän nostamisesta, vaikka olen jo pariin otteeseen todistanut, että se johtaa monen kohdalla vanhuuden köyhyyteen. Samassa Ylen uutislähetyksessä kerrottiin, kuinka vaikeaa on ikääntyvien irtisanottujen työllistyä uudelleen. Sehän tarkoittaa pitempiaikaista pienillä korvauksilla kitumista, jos eläkeikää nostetaan. Se tarkoittaa myös köyhyyttä loppuelämäksi.
Samassa uutislähetyksessä kerrottiin myös, että alle 30 vuotiaita on työttömänä yli 50 000 nuorta tilastojen mukaan. Mikä on sitten todellinen luku on jo toinen juttu. Nykyisten nuorten tulevia eläkkeitä leikattiin vuoden 2003 suuressa eläkeuudidtuksessa. Ne ovat ainakin 25 prosenttia nykyisiä eläkkeitä pienempiä. Nykyisellä meiningillä pätkätöiden nuorta sukupolvea odottaa pitkäaikainen ponnistelu köyhyydessä. On aika ihmeellistä ettei nuorten työttömyys ja tuleva köyhyys tunnu huolettavan Kataista ja hänen aseenkantajiaan ollenkaan. Hallituksella ei ole mitään todellista yritystä luoda oikeita työpaikkoja tähän maahan.

Kataisen ainoa huolen aihe on kansainvälisten luottoluokituslaitosten mielipide Suomen luottokelpoisuudesta. Nämä nykyajan oraakkelit ovat suurten kansainvälisten pankkien omistamia ja tietenkin ajavat omistajiensa etuja. Kapitalistinen markkinatalous on ajautunut tietynlaiseen umpikujaan. Kasaantuneelle pääomalle ei riitä tarpeeksi suurta tuottoa reaalitaloudessa. Sen vuoksi on syntynyt keinottelutalous, jossa suurpankit lainaavat rahaa korkealla korolla valtioille ja veronmaksajat takaavat voitot. Samaan aikaan siirretään pankkien yksityisiä ongelmaluottoja  myöskin veronmaksajien piikkin erilaisilla järjestelyillä koko EU:n mitassa.
Tämä toiminta ei tietenkään haittaa luottoluokituslaitoksia, vaikka seurauksena on ollut talouden taantuman syveneminen ja julkisten palvelujen rapautuminen, kasvava työttömyys ja köyhyys.

Kataisen leikkauspolitiikan vasen puolustaja Urpilainen on saanut neronleimauksen. EU:n kriisimaiden on rakennettava pohjoismainen hyvinvointivaltio sosiaalisen kriisin estämiseksi. Kuitenkin näissä maissa toteutetaan parhaillaan "troikan" eli Kansainvälisen valuuttarahaston, EU:n komission ja Euroopan keskuspankin talouskurisopimusta, jolla leikataan palkkoja, eläkkeitä ja julkisia palveluja, yksityistetään valtion omaisuutta, leikataan sosiaaliturvaa ja romutetaan työehtoja. Kurisopimuksessa mm. vaaditaan Kreikkaa kieltämään lakot kolmeksi vuodeksi. Kaiken kaikkiaan romutetaan sosiaalivaltiota. Tätä politiikkaa ovat kiivaasti vaatineet Katainen ja Urpilainen Merkelin kaverina.
Uskon, että Urpilainen tietää ja ymmärtää tämän varmasti, mutta hän haluaa hämätä meitä ja jälleen ruokkia kansallista omahyväisyyttä puheillaan. Emme me, mutta nuo publikaanit. Tämä taas ruokkii nationalismia ja pelaa persujen ja äärioikeiston pussiin.

Suututtaa, kun joutuu uudestaan ja uudestaan toistamaan itsestään selviä tosiasioita ja Katainen kumppaneineen viis veisaa niistä. Nähtävästi Suomessakin pitää lähteä kadulle, kuten muualla Euroopasa tapahtuu. Viime viikolla Irlannissa 100 000 ihmistä osoitti mieltään leikkauspolitiikkaa vastaa. Kreikassa lakkoliike jatkuu kaikesta huolimatta, eilen osa työntekijöistä oli lakossa, Portugalissa ollaan myös liikkeellä. Euroopan ay-liike (EAY) on kutsunut koolle kansainvälisenä mielenosoituspäivinä 13.-14.3. porukkaa kadulle kurjistamispolitiikkaa vastaan.
Se taitaa olla ainut keino, että Kataisen ja kumppaneiden korvista vaikut karisee ja kuulo rupeaa korjaantumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti