En ollut uskoa korviani tänään, kun kuuntelin radiota. Totta se on. Yle lähettää Hollannin kuninkaan kruunajaiset suorana lähetyksenä. Mistä moinen innostus monarkian mainostamiseen. Onko kyseessä vain vanhojen rouvien toiveiden toteuttamisesta. Ihmeelliseltä se tuntuu kohta satavuotiaassa tasavallassa.
Vai onko maailmassa tapahtunut ja tapahtumassa sellaista, että tasavallan ja demokratian ihanteet ovat menettäneet merkitystään.
Ei ole kulunut kuin pari viikkoa, kun Kyproksen parlamentti hylkäsi "Troikan" EKP:n, EU-komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston vaatiman "rakennesopeutusohjelman". Kyproksen demokraattisilla vaaleilla valitut edustajat eivät halunneet hyväksyä satamien, telekommunikaation, sähköverkkojen ja veden yksityistämistä, eivätkä säästäjien varojen leikkaamista eurooppalaiseen pankkitukeen. Kaikenlaisen demokraattisen valvonnan ulkopuolella oleva EKP pakotti Kyproksen päättäjät alistumaan uhkaamalla sulkea lainahanat maalta kokonaan. Päätös ei herättänyt suuttumusten vyöryä, eikä kansainvälinen yhteisö puuttunut näin törkeään demokratian loukkaukseen.
Viime vuoden aikana jyrättiin EU-maissa läpi talouskurisopimus, joka antaa EU-komissiolle oikeuden puuttua itsenäisten valtioiden budjettipolitiikkaan. Sekin meni läpihuutojuttuna. Suomessa asia haudattiin yhdeksän kuukauden ajaksi eduskunnan suuren valiokunnan paperipinojen alle odottamaan sopivaa hetkeä. Ja katso, budjetin käsittelyn ruuhkassa yösydännä sopimus runnattiin läpi.
Edellisenä vuonna perustettiin Brysseliin Euroopan vakausmekanismi, EVM. Sen tehtävänä on veronmaksajien rahoilla hoidella eurooppalaista pankkitukea keinottelun vuoksi kriisiin joutuneille pankeille. Kyseessä on yksityinen yritys, joka ei ole minkäänlaisessa demokraattisessa vastuussa rahojen käytöstä ja yritystä johtavat samat pankkiirit, jotka ovat aiheuttaneet kriisin. Eikä kukaan ole valtamediassa kauhistunut demokratian loukkaamisesta.
Tietysti itsessään EU:ssa on vakava demokratian puute. Tärkein päättävä elin on komissio, vain sillä on oikeus tehdä lakialoitteita. Tämäkään ei huoleta valtamedian demokratian vartijoita.
Onkin aiheellisesti kysytty: onko kapitalismi tullut vaiheeseen, jossa sen ja demokratian tiet erkanevat lopullisesti.
Vanhojen rouvien miellyttämisen lisäksi meitä ehkä kruunajaisten suitsutuksella totutellaan yhä epädemokraattisempaan menoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti