Ylen uutisten mukaan hallitus varautuu tekemään maaliskuun kehysriihessä valtion budjettiin mahdollisesti jopa kolmen miljardin euron lisäsäästöt. Hallitusohjelman mukaisesti puolet säästöistä kerätään menojen leikkauksilla ja puolet verojen korotuksilla.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan säästösumma voi kuitenkin vielä muuttua.
– Se voi olla pienempi, mutta se voi olla tietenkin myös isompikin. Sen takia se luku on tietenkin pohjana, kun hallitus kehysriihessä talouspoliittisia päätöksiä tekee.
Katainen: kolme miljardia on hurja summa. Kataisen mukaan myös säästölistoja on tulossa.
– Totta kai tulee. Joudumme tekemään menoleikkauksia ja veronkorotuksia, varoittaa Katainen.
Katainen muistuttaa, että erityisesti veronkorotukset haittaavat talouskasvua.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) vastustaa hallituksessa kaavailtuja kolmen miljardin euron lisäsäästöjä.
– Kolmen miljardin euron säästöt ajaisivat talouden negatiiviseen kierteeseen. Talouspoliittisesti ei järkevää, eikä sosiaalisesti, Arhinmäki kirjoittaa. Arhinmäki palauttaisi varallisuusveron ja korottaisi pääomaverotusta.
– Asehankintojen vähentäminen ei vaikuttaisi talouskasvuun, ministeri sanoo Yle Uutisille.
Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savelan mukaan
"erilaisten pääomaan kohdistuvien verojen osuus kaikista veroista oli Suomessa vain 15,4 prosenttia, kun EU-maiden keskiarvo oli 20,4 prosenttia. Euroissa ero tarkoittaa noin 4 miljardia euroa. Suomea olennaisesti pienempi pääomaan kohdistuvien verojen osuus oli Baltian maissa, Sloveniassa ja Unkarissa."
Savelan mukaan hallitus leikkaa kunnilta 6,6 miljardia. Ennakkotietojen mukaan suurimmat kuntaleikkaukset osuvat juuri kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ryhmiin: lapsiin, nuoriin, sairaisiin ja vanhuksiin. Suomessa harjoitetaan jälleen kerran käsittämättömän lyhytnäköistä politiikkaa, jonka laskut tulevat moninkertaisena maksettaviksi tulevina vuosina.
Jatkaako hallitus kunnilta leikkaamista ja siten pakottaa niitä kuntaliitoksiin? Hallituksen politiikka on samaa "säästöpolitiikkaa", jolla Välimeren maiden kansat on jo ajettu kurjuuteen. Samaa myrkkyä yritetään juottaa meillekin. Syntyykö hallituksessa lopultakin todellinen vääntö politiikan suunnasta?
Tutkija Jussi Ahokas
kirjoittaa blogissaan koko euroalueen kysynnänsäätelyn puolesta.
"Euroalueen pelastusoperaatio on syytä aloittaa suurella euroalueen
laajuisella investointiohjelmalla, jonka koko on vähintään viisi
prosenttiyksikköä talousalueen bruttokansantuotteesta. Vuoden 2013
luvuilla tämä tarkoittaisi noin 500 miljardin euron investointeja...
"Karu
totuus on joka tapauksessa se, että esittämäämme pelastuspakettia ja
vaihtoehtoisia eurokriisin ratkaisumalleja vastustavien tahojen kyky
ratkaista eurokriisi on testattu ja todettu olemattomaksi. On lopulta
mahdotonta uskoa Euroopan päättäjien ja kansalaisten olevan niin
sivistymättömiä, ettemme missään vaiheessa uskaltaisi myöntää
kriisinhoidossa tehtyjä virheitä. Lohdullista tässä tilanteessa on se,
että kun virheet myönnetään ja euroalueen massatyöttömyydestä halutaan
eroon, ratkaisut ovat valmiina odottamassa. Tarvitaan vain poliittista
tahtoa.
SKP:n puheenjohtajan J-P Väisäsen mukaan nyt pitää nousta puhujalavoille, koska kapitalismi ja uusliberalismi Euroopassa tarkoittaa joukkotyöttömyyttä, asunnottomuutta ja rahan diktatuuria.
"Nykymuotoisena ja nykyisillä valtasuhteilla ja oikeistovoimilla rakennetaan yhä tiukemmin ihmisten vastaista Eurooppaa, Eurooppaa jossa bisnes on asetettu politiikan keskukseksi, ja Eurooppaa jossa pääomat ovat globaalisti veljet keskenään ja Eurooppaa jossa sen ulkorajoista tehdään verisiä kuolemankenttiä.
EU nykymuodossaan on asettunut ihmistä ja kaikkea inhimillistä vastaan. Siksi puhujalavoille nousevat nyt nykymenoon tyytymättömät. Siksi puhujalavoille nousevat Kataisen hallituksen leikkauspolitiikkaan tyytymättömät, Puhujalavoille nousevat Angela Merkelin ja Troikan sanelupolitiikkaan tyytymättömät, Lavoille nousevat puolustusministeri Haglundin sotapolitiikkaan tyytymättömät ja me kaikki kommunistit nousemme kuntaministeri Virkkusen pakkoliitospolitiikkaa 11+1 lakimallia vastustamaan."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti