Autokauppias Laakkosen omistama maakuntalehtemme Karjalainen (16.1.) uutisoi, kuinka lastensuojelualan bisnes keskittyy isojen käsiin. Alalla toimivat suurimmat yritykset eläkeyhtiöiden Varma ja Ilmarinen omistama Mediverkko, kansainvälisten pääomasijoittajien omistama Mehiläinen, Care Componet ja Arjessa yhtiöt kasvavat nopeasti.
Mediverkon lastensuojelutoiminta on tuplaantunut parissa vuodessa 10 miljoonaan euroon, Arjessa yhtiön liikevaihto vuodessa 15,5 miljoonaan vuonna 2012. Mehiläinenkin on kasvanut reippaasti. Pienet lastenkodit siirtyvät isojen käsiin.
Care Component on alan johtava yksityinen toimija Länsi-Suomessa. Vuoden 2010 liikevaihto 3,2 miljoonaa kasvoi 15,4 miljoonaan vuonna 2012. Karjalaisen mukaan toimitusjohtaja arvioi viime vuoden liikevaihdoksi 19 miljoonaa euroa.
Kaupparekisterin mukaan yhtiön toimialana on lasten ja nuorten kuntoutus- ja uudelleenohjaustoiminta ja hoito- sekä terapiapalveluiden tarjoaminen.
On mielenkiitoinen kysymys miten tätä toimintaa pitää luokitella. Onko kysymys menestyvästä yksityisestä yritystoiminnasta vai tehottoman julkisen talouden paisuttamisesta. Ymmärtääkseni kunnat ja valtio maksavat laitoksiin sijoitettujen lasten ja nuorten kulut ja huostaanotot ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Alan liikevaihto on 700 miljoonaa euroa vuodessa.
Asia on mielenkiitoinen, koska tiedot eri puolilta Suomea kertovat sosiaalitoimen budjettileikkauksista. Ennaltaehkäisevään toimintaan ei riitä muuta kuin juhlapuheita. Kerettiläinen saattaa jopa ajatella, että kunnissa ovatkin pukit kaalimaan vartijana. Sosiaalipalveluissa "säästäminen" tuo harvoin säästöä. "Ensin meillä tehdään sairaita ja sitten sairaala" laulettiin 60-luvulla. Järkevästä toiminnasta leikkaamalla pakotetaan kunnat kalliisiin ostopalveluihin ja yksityinen bisnes on valmiina saalistamaan. Hallituksen kiristystoimet sopivat hyvin linjaan.
Vanhusten hoivapalvelujen ohella juuri lastensuojeluala on nopeimmin kasvavaa bisnestä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Minua askarruttaa kovasti kiinnostaako yksityistä yritystoimintaa ennaltaehkäisevän toiminnan kehittäminen missään suhteessa. Se olisi kuitenkin todellista säästämistä. Johtaako kehitys vähitellen kuntien oman osaamisen rapautumiseen ja syntyykö tätä kautta lopulta myyjän markkinat.
"Kehitys" on sikälikin ihmeellinen, että väestön valtaenemmistö vastustaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämistä vast'ikään tehdyn kyselyn mukaan.
Mitä pitää tehdä, että tavallisten ihmisten ääni kuuluisi päättäjille asti?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti