lauantai 11. tammikuuta 2014

Vaihtoehtoa etsimässä

Pieni parin palstan uutinen Karjalaisessa la 11.1. kertoi  sijoitusrahaston ostaneen kolme päiväkotikiinteistöä Joensuussa yksityiseltä omistajalta. Salkunhoitaja perusteli sijoitusta varmalla vuokran maksajalla, Joensuun kaupungilla. Kiinteistöt on rakennettu vuosina 2011 ja 2012, siis kyseessä on uudet ajanmukaiset tilat.
Kyseinen sijoitusrahasto on ostellut muualtakin maasta vanhusten hoivakoteja ja lasten päiväkoteja. Salkunhoitajan mukaan alalla on käynnissä sama kehitys kuin terveysbisneksessä, pienet paikalliset yritykset siirtyvät suurten ketjujen haltuun. Sijoitusrahastojen tuloa näille markkinoille on vauhdittanut lakimuutos, niiden on mahdollista käyttää toiminnassaan velkavipua.

Pieni neutraali uutinen herätti miettimään. Suuryritykset valtaavat alaa jatkuvasti julkisten palvelujen piiristä, vaikka valtaosa suomalaisista ei hyväksy sitä. Tuoreen, Ylen tekemän selvityksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista vastustaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämistä ja 85 prosenttia pitää asiaa tärkeänä.
Miten on mahdollista, että silti bisnes valtaa alaa, ovatko päättäjät sokeita ja kuuroja? Vai onko meidän demokratiamme päässyt pahasti rappeutumaan?  Vievätkö korkeat virkamiehet kokoomuspoliitikkojen tuella muita päättäjiä kuin litran mittaa?
Miksi edes vasemmisto ei tuo ihmisten mielipiteitä päätöksentekoon mukaan riittävän voimakkaasti? Onko porvarillinen hegemonia nujertanut vasemmistolaisen ajattelun kokonaan? Eikö vasemmistolla olekaan omaa erilaista ajatusta kuinka yhteiskuntaa pitää kehittää? Olemmeko hyväksyneet kansainvälisen kilpailukyvyn ja bisnesajattelun "omankin" politiikkamme lähtökohdaksi ja siten luopuneet omasta politiikasta.

"Kestävyysvalheellako" meidät on Katainen nujertanut ja pakottanut leikkaamaan kuntien valtionapuja vuodesta toiseen? Näin on hallitus voinut ajaa kuntapäättäjät puun ja kuoren väliin ja pakottanut leikkaamaan ja yksityistämään lähipalveluja.
Hallitus on ajanut kuntia pakkoliitoksiin samalla peukaloruuvilla. Kun se ei näytä riittävän, hallitus on ottamassa nyt järeämmät aseet käyttöön. Vaalilupauksista huolimatta hallituspuolueet aikovat pakottaa kuntia yhdistymään jättikunniksi.

Olisiko vasemmalla opiksi otettavaa rapakon takaa. Seattlen uusi kaupunginvaltuutettu vaatii avajaispuheessaan yhteistä taistelua:
"Kaikille niille jotka ovat valmiita vastustamaan suuryritysten toimia- Seattlessa ja maailmanlaajuisesti- sanon: järjestäytykää. Liittykää kanssamme rakentamaan joukkoliikettä taloudellisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sekä demokraattisen sosialistisen muutoksen puolesta, minkä myötä yhteiskunnan voimavarat voidaan valjastaa ei vain pienen vähemmistön, vaan kaikkien ihmisten hyväksi. Solidaarisuutta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti