torstai 4. lokakuuta 2012

Vastalauseen paikka

Nämä kuntavaalit ovat yleispoliittisimmat pitkään aikaan. Äänestäjät voivat ottaa kantaa Kataisen hallituksen jättikuntahankkeeseen ja terveys- ja sosiaalipalvelujen laajempaan yksityistämiseen tähtäävään sote -aluehankkeeseen.
Äänestäjät voivat protestoida kuntien valtionapujen leikkauksiin ja koko markkinakuntaideoligiaa vastaan. Pienemmistä ongelmista puhumattakaan: hallitus leikkaa lapsilisiä ja opintotukea, mikä on vaiettu kokonaan.

90 -luvulla yksityistettiin merkittävä osa valtion omaisuutta. Meni Telelaitos, meni Neste ja Imatran Voima. Joitakin vuosia sitten Jaakko Kiander päätyi selvityksessään siihen, että valtio olisi saanut enemmän hyötyä yhtiöistään osinkojen kautta. Nyt on vuorossa kuntien omaisuuden ja toimintojen  hävittäminen. Kuntataloudessa pyörii vuosittain noin 40 miljardia euroa ja sehän kiinnostaa yksityistä bisnestä. EU:ssa valmistellaan direktiiviä, joka pakottaisi yhtiöittämään kuntien liikelaitokset.

Näiden markkina- ja bisneshankkeiden toteuttamiseen tarvitaan jättikuntia ja laajoja sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta -alueita. Siinä syyt Kataisen hallituksen kiireiseen kunta"uudistukseen". Hankkeen vauhdittamiseksi leikataan kunnilta varmuuden vuoksi valtion rahoitusta 4,5 miljardia euroa kuluvalla vaalikaudella.
Professori Kaarlo Tuori pitää tätä pakottamisena ja on huolissaan kunnallisen demokratian tulevaisuudesta näissä jättikunnissa.

Attendo Oy pyörittää Rääkkylässä pilottihanketta, jossa kunnan koko sosiaali- ja terveystoimi on ulkoistettu ensimmäisen kerran koko Suomessa. Attendo on hoitanut homman hyvin, asukkaat ovat tyytyväisiä ja samaa mallia aiotaan toteuttaa lehtitietojen mukaan Tohmajärvellä.
Attendolle on ulkoistettu tällä hetkellä myös Juuan terveyskeskuksen toiminta. Veikkaanpa, että yhtiötä kiinnostaa tavattomasti laajentaa toimintaa sosiaalipuolelle Juuassakin. Esimerkiksi tuleva hoivakoti, vanhainkoti saattaa olla tähtäimessä tässä vaiheessa.
Näin suuryhtiöt valmistelevat julkisten palvelujen kaappaamista voitontavoittelun välikappaleeksi yhä laajemmin. On vaarassa, että suurin osa julkisista terveys- ja sosiaalipalveluista joutuu ylikansallisten pääomasijoittajien haltuun. Verovaroista maksetut voitot karkaavat veroparatiiseihin verottajan ulottumattomiin.

Voimme arvailla, mitä sitten tapahtuu, kun kunnallinen osaaminen on rapautunut ja alalla toimii vain muutama suuri ylikansallinen yhtiö. Syntyykö silloin myyjän markkinat ja mitä palvelut sitten maksavat.
SKP on samaa mieltä ihmisten suuren enemmistön kanssa, että julkiset palvelut eivät kuulu bisneksen piiriin. Niitä pitää kehittää ja toteuttaa kunnan omana toimintana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti